Gezondheid
Gezondheid en ziekte is iets wat bij alle levende wezens een rol speelt. Als fokker kunnen wij dan ook niet alles voorkomen, maar we kunnen wel het optimaal mogelijke doen om ziekten en afwijkingen die in de hond in zijn algemeen en bij poedels in het bijzonder te voorkomen. Gelukkig helpt de steeds verdergaande wetenschap ons daarbij verder. Er zijn 3 speerpunten waarop we ons baseren, te weten: 1. Selectie van onze ouderdieren Wij selecteren de honden waar wij mee fokken op basis van onze kennis van het ras. We gebruiken alleen die ouderdieren die geen afwijkingen vertonen en waarvan we zoveel mogelijk onderzoek hebben gedaan naar de gezondheidstoestand van ouders, grootouders, broers, zusters en de pups die daar weer uit zijn voort gekomen. Als daar "rare dingen" voorkomen zullen we een dergelijk ouderdier niet inzetten.
2. Klinisch onderzoek Dit zijn een aantal onderzoeken waarbij onze ouderdieren onderzocht worden, vaak door gespecialiseerde, daarvoor geaccrediteerde dierenartsen, op de klinische verschijnselen van in het ras voorkomende ziekten en afwijkingen. Deze onderzoeken worden veelal volgens vastgestelde protocollen uitgevoerd, waardoor de waardering van de uitslag eenduidig is. Sommige van deze testen moeten periodiek worden herhaald. Dit betreft onder andere onderzoeken betreffende: - Heupdisplasie (HD) - Elleboogdisplasie (ED) - Patella Luxatie (PL) - Progressieve Retina Atrofie (PRA) Retina Degeneratie (RD) Cataract Distichiasis Doordat onze ouderdieren al generaties lang op deze aandoeningen worden onderzocht wordt en wij in vaste lijnen fokken wordt de kans dat een afstammeling een degelijke afwijking zal vertonen steeds kleiner. Klinische onderzoeken helpen dus, maar geven geen absolute garantie naar de volgende generaties. 3. Genetisch onderzoek Sinds een aantal jaren is het mogelijk om de ouderdieren op genetisch niveau (DNA) te laten onderzoeken op bepaalde in een ras of in de hond in zijn algemeen voorkomende afwijkingen. Dat werkt heel goed: als een aandoening veel voorkomt in een ras is het voor de laboratoria lonend daarvoor een test te ontwikkelen en komt deze op de markt. Wij volgen die ontwikkeling natuurlijk op de voet. In tegenstelling tot de onder 1. en 2. genoemde onderzoeken, die enkel een indicatie geven is DNA onderzoek heel duidelijk: een hond is of vrij, of drager of lijder. En daarmee is duidelijk of hij/zij de afwijking aan zijn/haar kinderen kan vererven. Onderstaande tabel geeft daar inzicht in.
Het spreekt voor zich dat wij onze ouderdieren enkel voor de fok inzetten als zij voor de klinische onderzoeken de uitslag vrij krijgen, en in de genetische testen de uitslag vrij als drager en vrij als lijder krijgen.
Een aantal van deze testen zijn verplicht gesteld door de rasverenigingen, maar wij houden ons de vrijheid voor meer testen uit te voeren dan verplicht zijn en doen dat dan ook. We proberen daarin voor te lopen. Bij de koopovereenkomst voor een pup sluiten wij afschriften van de resultaten van de onderzoeken bij. Een spade dieper Voor de "liefhebber" gaan we nog wat verder in op de gezondheidsaspecten in de poedelfokkerij in het algemeen en bij PinQerton Poedels in het bijzonder.
Onderstaand treft u een lijst aan met ziekten/afwijkingen die in het poedelras gevonden zijn. Dat betekent niet dat alle in de opsomming genoemde ziekten /afwijkingen daarmee ook veel voorkomen. Van een aantal daarvan zijn enkel 1 of enkele gevallen in de literatuur beschreven. Een aantal daarvan zijn ziekten die bij veel, zo niet alle rassen, gevonden worden. Er zijn maar een zeer beperkt aantal poedel-specifieke ziekten bekend. Door op de naam van de ziekte te drukken vind u nadere informatie over de betreffende ziekte/afwijking (bronnen: WikiPedia UK, AKC, Wikivet, Pethealth e.a.).
Wanneer een ziekte in een ras vaker voorkomt zal de wetenschap zich hierop werpen. Er wordt dan onderzocht wat oorzaken zijn, hoe vaak het voorkomt, wat de erfelijke factoren zijn. En indien er voldoende ziektegevallen zijn en er blijkt dat de ziekte/afwijking erfelijk is worden er genetische testen of klinische onderzoeken ontwikkeld en beschikbaar gesteld. Want alleen dan dan is het voor de laboratoria commercieel haalbaar en aantrekkelijk dit te doen. En met die testen kan een fokker waardevolle informatie verkrijgen over zijn ouderdieren en deze kennis gebruiken om het nageslacht van zijn honden (soms zo veel als mogelijk en bij genetische testen volledig) te vrijwaren van deze ziekten of afwijkingen.
Leeswijzer voor de tabel
nee
niet beschreven in het fokreglement en/of erfelijke oorzaak niet aanwezig
onb
geen fokreglement bekend. navraag gedaan bij de rasvereniging
imp
in het reglement is aangegeven dat niet met ouderdieren met een erfelijke aandoening mag worden gefokt. Dat betekent echter niet dat op (alle) genoemde aandoeningen getest moet worden.
xxx
geheel of gedeeltelijk verplicht gesteld in het fokreglement
Wat betekent de vermelding "beleid" in de kolom Maatregel (10) bij Pinqerton? Ons beleid is kort maar krachtig. Met betrekking tot de ziekten/afwijkingen in deze lijst is onze stelling dat wij niet fokken met ouderdieren waarvan ons bekend is dat zij zelf, of hun voorvaderen, de klinische verschijnselen van de ziekte / afwijking vertonen of vertoonden dan wel genetisch gezien drager en of lijder zijn.
Naar de top van deze pagina ©2003-2024 PinQerton Poedels