Karakter van de poedel

Als je er goed over nadenkt is het eigenlijk verbazend, dat niet iedere hondenbezitter een poedel heeft.

Poedels zijn er in iedere gewenste kleur en grootte, en om het karakter hoef je het zeker niet te laten!
Het zijn namelijk bijzonder intelligente honden.
Dat is een heel leuke eigenschap als je er als eigenaar tegen kan dat je hond soms slimmer is dan jezelf. En je dus gewoon af en toe in de maling neemt. Altijd op een speelse manier, zolang jij maar degene bent die bepaalt wanneer het genoeg is. Want natuurlijk is de baas wel de baas en moet dat ook blijven!

Door deze intelligentie zijn poedels juist ook heel geschikt om te werken en hebbne daar groot plezier in.
Agility, gehoorzaamheid, flyball, retrieven bij de jacht, overal zijn ze inzetbaar voor en beleven daar zelf erg veel plezier aan.
Maar ook voor het serieuze werk zijn poedels prima inzetbaar. Zo werken ze bijvoorbeeld als blindengeleidehond, hulphond of als sociale hond bij mensen met een autistische handicap.

Een goed opgevoede poedel (en dat ligt niet aan de poedel, maar aan zijn baasje!) is dus een heerlijke hond voor meer of wat minder actieve mensen.

Daarnaast zijn poedels uiterst sociaal. Je ziet dat ook op de evenementen die de rasvereniging met regelmaat organiseert. Grote aantallen poedels bij elkaar, bij een bos- of strandwandeling. Onaangelijnd, en geen onvertogen woord (in dit geval brom of blaf)! Dat kan je niet bij ieder ras zo organiseren!.

Kent de poedel dan geen minder aangename kanten?

Zeker wel!
De poedel is in de basis een hond die teruggetrokken is. Voorzichtig, soms zelfs schichtig. Alleen met een goede socialisatie in het eerste levensjaar wordt deze eigenschap naar achter gedrongen en wordt de poedel de open, vrije hond die we zo graag zien.
Daarnaast zal de poedel door zijn intelligentie altijd de grenzen zoeken van wat mag en kan. Ze hebben dus leiding nodig. Geen harde hand, maar wel duidelijkheid over wat kan en wat niet kan. Een poedel die deze leiding mist kan uitgroeien tot een vervelend verwend mormel of zelfs een tiran in huis worden.

Dus misschien toch niet voor iedereen een poedel: zoek je een volgzame, wat suffe hond, of een hond die van nature de wereld met een bepaalde agressie inkijkt, ga dan vooral naar wat anders kijken, want dan is de poedel niet voor u geschikt.
Maar als u een levendige, slimme kameraad zoekt warmee het plezierig toeven is, kijk dan rustig verder op onze website.

Wist u overigens dat in een onderzoek naar intelligentie de poedel het er prima af heeft gebracht ten opzichte van soortgenoten?

1e plaats      Border Collie
2e plaats      Poedel
3e plaats      Duitse Herder
4e plaats      Golden Retreiver

Naar de top van deze pagina
 
©2005-2018 PinQerton Poedels